måndag 17 september 2012

Körmusik när den är som bäst

Gustav Vasa kyrka
Radiokören Goes Baroque blev en fantastisk upplevelse. Tillsammans med Belgian Baroque Orchestra under Peter Dijkstra gav Radiokören en tvåtimmarskonsert i Gustav Vasa kyrka.
Programmet innehöll för mig känd musik som Vivaldis Gloria med två fina solister, Karina Gauvain, sopran och Maarten Engeltjes, countertenor. Det blir en speciell klang med countertenor i stället för alt, det blir så vackert i duetten med sopranen. Sopranen har sedan den underbara Domine Deus-satsen, här sjungen väldigt ömsint och lugnt.
Händels Four Coronation Anthems har jag nog aldrig hört, men att det var Händels musik gick inte att ta miste på: det fanns många likheter med musiken i hans Messias. 
Sven -David Sandströms musik fanns med: dels Hear my prayer där han utgår från Purcells musik och sen bryter ner den, både originalet och bearbetningen är vacker musik. Lobet den Herrn var mycket imponerande, verkade hur svårt som helst. Radiokören delades i två körer och korta utrop av lovsång ekade snabbt mellan dem, för att landa i ett gemensamt Halleluja!  Härligt!

Och tänk: Eric Ericson var där! Han såg pigg ut, 94 år gammal! Här finns en intressant intervju under rubriken "50 år med Kammarkören", som gjordes med honom 1997.
Eric Ericson har ju betytt otroligt mycket för svensk körklang och påverkat vårt körideal. Undrar vad han tyckte om konserten ...

Inga kommentarer: