tisdag 4 september 2012

"Världen blir vad vi gör den till"

Det var så Verner sa. Han som var annorlunda, men som sa så kloka saker, t ex  "Att tvivla är helt i sin ordning, det är där alla framsteg har sin början. Att fördöma däremot är den lates sätt att värna sin bekvämlighet."

Det är Karin Alvtegens bok "En sannolik historia" som jag har läst och hittat många guldkorn i. De böcker jag tidigare läst av Karin Alvtegen har varit deckare eller thriller, den här boken är en roman utan några deckarelement - det är en både sannolik och spännande historia.

Verner är inte huvudperson, men han påverkar skeendet, tar kål på fördomar, får huvudpersonerna att se framåt och inte falla tillbaka på en olycklig barndom.
författarens hemsida såg jag, att boken kom till efter att hon sett en dokumentärfilm om kvantfysik, som förändrade hennes världsbild. Intressant för mig som fysiklärare, att hon nämner både Schrödingers vågfunktion och Heisenbergs obestämdhetsrelation. När vi vill studera materiens minsta delar, stämmer inte vårt sunda förnuft. Tid och rum flyter samman. I boken minns en av huvudpersonerna en lektion, där hans pappa lyckas få en högstadieklass intresserad av kvantfysik. Läraren avslutar lektionen med att säga: "Definitionen av galenskap är att gång på gång göra samma sak, men ändå förvänta sig ett nytt resultat".

Ett tänkvärt citat till: "Man ska vara försiktig med vad man önskar, för det kan hända att det slår in."

Läs boken! Det här med kvantfysiken behöver du inte bry dig om, om du inte vill; det är det mänskliga dramat som är det väsentliga!

Inga kommentarer: