söndag 7 oktober 2012

Fransk chanson sjungen med glöd

Vendela Duclos
Det var en härlig upplevelse att höra Vendela Duclos sjunga Edith Piaf. Hennes far är fransman, så språket ligger nära till, och hennes röst är som gjord för det. Och för oss som inte är så hemma på franska, var hennes sätt att dramatisera innehållet på svenska ypperligt.
Mikael Augustsson
Medmusikerna Mikael Augustsson på accordion och Jonas Dominique på bas var mycket skickliga och otroligt samspelta med henne. Programmet ingick i Konsertkarusellen, som Musik i Uppland anordnar.
Jonas Dominique

Visste du att den kända låten My Way förknippad med Frank Sinatra egentligen är en fransk sång Comme d´Habitude ? Paul Anka fick tydligen rättigheterna (gratis!) och försåg den med en helt annan text.Här finns texten till de olika versionerna på flera språk om du vill jämföra.

Vendela sjöng också sånger av Charles Trenet (La mer) och Michel Legrande (filmmusik från Paraplyerna i Cherbourg). Överhuvudtaget var det starka texter, sånger näst intill på liv och död, vilket kräver inlevelse till max. Men det bjöd hon på.

Vill du höra Vendela sjunga Padam?  

Denna och andra av Edith Piafs kända sånger t ex La vie en rose och Non, je ne regrette rien fick mig att minnas gymnasietiden. Vi hade en vithårig äldre dam som lärare i franska. Hon var väldigt glömsk, och det utnyttjade vi. Franska var inte klassens favoritämne. Var och varannan lektion undrade klassens ljus (en gullig kille som satt längst fram och hette Rolf) om vi inte kunde få lyssna på Edith Piaf. "Men gjorde vi inte det sist?" frågade läraren. "Oooo nej", sa hela klassen unisont, och så fick vi höra vinylplattan en gång till! (Det gick väl ut över franskkunskaperna, men vem tänkte på det då?)

Inga kommentarer: