onsdag 17 oktober 2012

Inspiration i köket och annat litterärt

Det var Bokens dag i Västerås. Jag var med på block 1 och fick då höra tre intressanta föreläsningar.
  1. Rolf och Cilla Börjlind berättade om sin deckare Springfloden. Det är paret Börjlinds första bok. De har skrivit manus till ett stort antal Beck-filmer och flera TV-serier. Rolf har även skrivit manus till Jönssonligan. De berättade om hur de arbetar tillsammans. Det som driver dem är ett socialt engagemang för dem står utanför etablissemanget. En anledning till att de vill skriva en bok är att de då får stå för allting fram till läsaren; i samband med film är det många mellanhänder från manusförfattare till färdig produkt.
  2. Tareq Taylor kände jag igen från TV (Trädgårdsonsdag), där han lagat mat på ett annorlunda sätt och använt sig av enkla råvaror. Just detta att ta tillvara vad naturen ger på ett kreativt sätt ligger i tiden. Tareq berättade sitt livs historia och var verkligen underhållande!  Jag köpte hans senaste bok Sylta, safta och lägg in och tog chansen att få den signerad.

  3. Ingrid Carlberg berättade om sin bok om Raoul Wallenberg med titeln "Det står ett rum här och väntar på dig ..."  Ingrid Carlberg är journalist och författare till flera barnböcker. Hon har fått pris för granskande vetenskapsjournalistik och är även medicine hedersdoktor! Det är i år 100 år sedan Raoul Wallenberg föddes. Boken är en riktig tegelsten, över 750 sidor, och det ligger mycket forskningsarbete bakom den . Av presentationen att döma är den klart läsvärd.

Inga kommentarer: