torsdag 25 oktober 2012

"He was wrong" - Hade Picasso rätt?

Pablo Picasso lär i alla fall ha sagt "He was wrong" när den samtida konstnären Marcel Duchamp dog. Jag har besökt utställningen Picasso/Duchamp på Moderna Museet i Stockholm. (Klicka på länken! Under en större bild av affischen finns 18 bilder från utställningen)

De två modernisterna hade olika syn på konst. Picasso var den som bejakade måleriet, även om han också gjorde skulpturer och bröt upp sina målningar till collage. Duchamp var den som diskuterade vad som var konst, och såg konsten som en intellektuell process och ställde ut allehanda föremål.

Duchamps cykelhjul (byggt 1913, konstnären gjorde det för att "roa sig") fick man inte snurra på. Det rekommenderades man däremot att göra med "Tidsmaskinen 1912-73" ett stort trähjul på väggen, där det för varje år under denna period stod några viktiga händelser inom konst, vetenskap, politik och litteratur.
1912 var det år då Picasso och Duchamp träffades första gången, det var det år Titanic förliste på Atlanten.
Duchamp dog 1968, samma år som Martin Luther King mördades. Picasso dog 1973, det år då USA förlorar Vietnamkriget och World Trade Center invigs i New York.

Och de två konstnärerna då? Det är klart att jag njöt mer av Picassos Kvinna med blå krage (bild 2) än av Duchamps Flasktorkare (bild 3) men det fanns humor både i Duchamps snurrande rotorreliefer (bild 3 och bild 18) i Picassos kubistiska Målaren (bild 16).


Några citat från utställningen:
Dåliga konstnärer kopierar - Bra konstnärer stjäl.
Konst är antingen plagiat eller revolution.

Jag såg att Moderna museet satsar på "babyvisningar": visningar i lugn takt för vuxna med barn i åldern 0 - 15 månader med efterföljande måleri i verkstan. Vilken kul idé!

Inga kommentarer: