torsdag 18 oktober 2012

Två helt olika museibesök i Oslo:

Det välkända Munchmuset och ett alldeles nyöppnat modernt museum!

I söndags var allra sista dagen på sommarutställningen på Munchmuseet! Några av Munchs mest kända verk var inte på plats, de finns på en utställning i Århus i Danmark för närvarande. Men där fanns mycket att se och beundra ändå. Några jag tyckte speciellt mycket om var Skrik, Vampyr och Mot skogen.
Här kan du titta närmare på flera kända verk!

Skrik, Angst, Fortvilelse
Just nu diskuteras museets framtid: Ska det bli en ny byggnad (kallad Lambda efter sin form) nära Operan? Eller ska samlingen flyttas till Nasjonalgalleriet? Eller ska nuvarande byggnad renoveras?

Astrup Fearnley Museet har funnits sedan 1993 men nu i helt nyöppnade lokaler. Byggnaden är mycket fascinerande, byggd längst ut Tjuvholmen vid Oslofjorden, ritad av den italienske arkitekten Renze Piano. Han blev känd i samband med byggandet av Centre Pompidou i Paris.
Enligt en artikel i SvD har Renze Piano här inpirerats av det danska konstmuseet Louisiana. Han är seglare och designar själv sina båtar. I Skandinavien gäller det att fånga ljuset. Det är samspelet mellan ljus och vatten som är intressant. Byggnaden är gjord i asp, ett träslag som åldras vackert.


Byggnaden är fantastisk men utställningen To be with art is all we ask är jag däremot kluven till. Mycket var provocerande, en del högst osmakligt, men där fanns en del att skratta åt och en del att förundras över.

Här följer bilder på några verk som jag gillade:
Huang Yong Pin: Colosseum


Huang Yong Pin: Colosseum med växter inutiLiu Wei: Love it! Bite it!
Här finns ett bildreportage från öppnandet.

Inga kommentarer: