måndag 29 oktober 2012

Lär känna Kina - följ UR:s program!

Bildningsbyrån - Kina
Kinaforum i lördags fick vi en förhandstitt på den kommande tv-serien Kina om Kina. Den verkar väl värd att följa. Starten går tisdag 30 oktober i STV 2. Till programmen finns en studiehandledning att ladda ner. 

Bildningsbyrån storsatsar på Kina. Hur ska det gå för det stora landet med sin rika historia som nu är på språng in i framtiden?

Torbjörn Lodén, professor i Kinas språk och kultur, har skrivit boken Kinas vägval, från himmelskt imperium till global stormakoch intervjuas här av Anita Kratz.

36 radioprogram ingår också i satsningen. Det avsnitt som vi fick lyssna på var hette Innanför konstnärens Ai Weiweis höga mur. Anna Maria Höglund berättade om hur hon fått tillfälle att göra intervjun med denne regimkritiker och konstnär.

Kinaforum hade flera parallella programpunkter, det var svårt att välja.
Jag lyssnade också på

  • Anna Gustafsson Chen, bibliotekarie och översättare, som berättade om årets nobelpristagare i litteratur Mo Yan. Snart kommer nyutgåvorna av tre av hans romaner på svenska.
  • Axel Odelberg, författare, som berättade om Sven Hedin och Gyllene templet. Hedins kopia ligger i byggsats men originalet i Chengde är världsarv och har renoverats.
Mer Kina-kunskap kan du få på webbplatsen http://www.folkbildning.net/kina/

Inga kommentarer: